Welke terrasverwarmer past in jouw tuin?

Niets is lekkerder dan avonden lang vertoeven op je terras. Maar wat nu als het snel afkoelt buiten? Daar heb je een terrasverwarmer voor. Er bestaan verschillende soorten terrasverwarmers. Wil je weten wat voor heater past op jouw terras? Lees dan dit artikel eens door!

Mate van openheid van je terras

Niet iedere heater is geschikt voor ieder soort terras. De mate van openheid van jouw terras bepaalt in grote mate welk soort verwarming geschikt is. Grofweg kun je alle soorten terrassen in drie types categoriseren: een gesloten ruimte, een beschut terras of een zeer open terras. Bij een geheel afgesloten terras – of terras dat geheel afsluitbaar is – werkt een heater op basis van een lange golf het beste. Lange golven warmen de lucht op, in plaats van direct warmte uit te stralen. Hoe meer ventilatie op je terras, hoe groter het aandeel directe warmte uitstraling je nodig zult hebben. Bij een gesloten ruimte zijn gasheaters of haardjes niet te gebruiken, omdat er zuurstof nodig is voor de verbranding.

Vast of mobiel

Het volgende wat je jezelf af kunt vragen, is of je een vaste plaats wil voor je heater of deze van plek moet kunnen wisselen. Wanneer je altijd op dezelfde plaats zit, is een vaste terrasverwarming de beste keuze. Bijvoorbeeld bij een terras, woning of restaurant. De verwarming wordt dan vaak gemonteerd aan een muur of plafond. Het voordeel van een vaste terrasverwarming is het gebruikersgemak. Wanneer de verwarming een vaste plaats heeft op het terras, kun je de instellingen optimaliseren. Zo heb je een optimaal comfort tegen het beste rendement. Als je je heater minder vaak gebruikt, of niet altijd op dezelfde plek, is een verplaatsbare heater een betere keuze. Kies bijvoorbeeld voor een vrijstaande elektrische heater. Ook wanneer je maar een kleine tuin hebt, is dit een goede optie. Als je het apparaat niet gebruikt, stop je hem gewoon weg in je schuurtje, tussen de fietsen en potgrond voor in de tuin.

Gas of elektrisch

 Beide vormen hebben ieder hun set aan voor- en nadelen. Een aantal cruciale criteria maken de keuze soms vrij eenvoudig. Zo is het niet altijd mogelijk een extra gasleiding te plaatsen, of kan het zijn dat je niet voldoende vermogen hebt voor een elektrische heater. En zoals eerder vermeld is ook het type terras cruciaal. Als je toch nog de keuze hebt, ga dan na welk type verwarming bij u past. Een gasheater geeft bijvoorbeeld weinig licht, wat een terras sfeervol kan maken. Elektrische heaters zijn dan weer makkelijker in installatie en hebben minder ruimte nodig.

Milieu

Milieuvriendelijke terrasverwarmers bestaan niet. Het beste kunt u gewoon een extra jas of trui aantrekken. Maar als je toch zoekt naar extra warmte en comfort zijn er bepaalde afwegingen om te maken. Als u zelf groene stroom opwekt, of aangesloten bent bij een groene stroomleverancier, is een elektrische heater een goede optie. Maar in het gebruik is gas voordeliger.