Iedereen kan te maken krijgen met een juridisch conflict. Zoals een burenruzie of onenigheid met je werkgever. Hoe kun je een conflict voorkomen? En als er een conflict is ontstaan, hoe kun je dit dan het beste oplossen? We helpen je op weg met een paar praktische tips. Ook lees je wat een goed moment is om rechtshulp in te schakelen.
Juridische hulp
Lees je dit artikel omdat je een conflict met iemand hebt? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Hoe sneller je er wat aan doet, hoe kleiner de kans dat de situaties verergert. Probeer er eerst samen uit te komen. Als dit niet lukt, neem dan contact op met je rechtsbijstandsverzekering. Via je verzekeraar kun je professioneel advies krijgen van een jurist.
Ben je niet verzekerd? Ga dan naar het Juridisch Loket, een rechtswinkel bij je in de buurt, of koop voor een vast bedrag Rechtshulp on demand in. Een jurist kan je bijvoorbeeld helpen met het schrijven van een goede brief. Vaak is dit al genoeg om een conflict op te lossen.
Maak duidelijke afspraken
Een groot deel van de juridische conflicten ontstaat door miscommunicatie. Dus of het nu gaat om je verhuurder of een garage die je een auto gaat verkopen: maak vooraf altijd duidelijke afspraken over de rechten en plichten van beide partijen.
Zorg dat je de gemaakte afspraken op papier zet. En dat beide partijen hier schriftelijk hun akkoord op geven. Door het document te ondertekenen, bijvoorbeeld. Of door per mail in te stemmen met de afspraak. Zo weten jij én de ander precies waar jullie aan toe zijn. En mocht er later alsnog een conflict ontstaan, dan sta je met deze schriftelijke overeenkomst een stuk sterker in je recht.
Ken je rechten
Er kan ook een conflict ontstaan als je niet goed begrijpt wat je rechten en plichten zijn. Of als je niet goed weet wat de wettelijke regels zijn. Daarom is het belangrijk om je hier goed over in te lezen. Of om je erover te laten adviseren door een jurist. Doe dit in ieder geval als je in een situatie terechtkomt waarin je de meeste kans op een conflict hebt.
Dit zijn 5 situaties die vaak leiden tot een juridisch conflict:
- Je wordt ontslagen op je werk of dreigt ontslagen te worden
- Je huur- of koopwoning heeft gebreken
- Je verhuurder onderhoudt je huurwoning niet goed
- Je hebt een auto met gebreken gekocht
- Je hebt ruzie met de buren, bijvoorbeeld over geluidsoverlast of de erfgrens
Door je goed op deze situaties voor te bereiden kun je passend reageren en actie ondernemen. Succes!