Wat is het verschil tussen tennis en padel?

Padel is net als tennis een racketsport, maar het is toch echt een heel ander spelletje. Een padelbaan heeft een andere afmeting, je positie op de baan is anders, het spel wordt gespeeld met andere rackets en je speelt het met andere ballen. Wat daarin nou precies het verschil is, lees je hieronder! 

Padelbaan versus tennisbaan 

Een padelbaan heeft een kleinere afmeting dan een tennisbaan. Een padelbaan is namelijk 10 bij 20 meter en een tennisbaan daarentegen 10.97 meter breed en 23,77 meter lang. Daarnaast is een padelbaan omringd door een hek en glaswanden die onderdeel zijn van het spel. De wanden mag je namelijk gebruiken om de bal terug te slaan, het hek niet. Het is hierdoor een lekker dynamisch spelletje waarbij je al snel spectaculaire punten speelt!  

Je positie op de padelbaan versus je positie op de tennisbaan 

Padel speel je over het algemeen met 4 personen, twee tegen twee. Dit is dus hetzelfde als in een dubbel op de tennisbaan. Op de tennisbaan sta je tijdens een dubbel vaak met 1 aan het net en 1 achterin. Bij padel is dat anders en beweeg je juist evenredig aan elkaar over de baan. De padelbaan wordt eigenlijk opgedeeld in 3 verschillende zones. Je hebt de aanvalszone, de transitiezone en de verdedigingszone. De aanvalszone bevindt zich aan het net, de verdedigingszone achter de servicelijn en de transitiezone bevindt zich er tussenin. De transitiezone is eigenlijk de plek waar je zo min mogelijk in moet staan!  

Padelracket versus tennisracket 

En padelracket verschilt heel veel van een tennisracket. We weten allemaal wel hoe een tennisracket eruit ziet, maar een padelracket kan er in het eerste opzicht wel een beetje gek uitzien. Een padelracket heeft geen snaren en is maximaal 45,5 cm. Een padelracket is een flink stuk kleiner dus! Een padelracket wordt vaak gemaakt van carbon. Wanneer je zelf een padelracket wil aanschaffen, ben je vaak al snel aardig wat geld kwijt als je een beetje kwaliteit wil. Gelukkig is het niet direct nodig om je eigen padelracket aan te schaffen. Bij het spelen van een potje padel in Eindhoven of indoor padel in Amsterdam huur je bij The Padellers gemakkelijk een racket tegen een kleine toeslag. Zo kun je het spelletje eerst een keer proberen voordat je zelf een gaat kopen.  

Padelballen versus tennisballen 

Je kunt met tennisballen een prima potje padellen, maar er bestaan niet voor niks speciale padelballen! Een padelbal is een stukje kleiner dan een tennisbal en het heeft minder druk. Hierdoor stuitert deze bal minder hoog en krijg je gemakkelijker lange rally’s. In padelballen zit er ook weer verschil. De ene bal heeft meer druk dan de andere. Wanneer je net begint met padel, kies dan voor padelballen met zo min mogelijk druk! Hierdoor gaat het spel namelijk een stukje trager waardoor je meer tijd hebt om te reageren.