Dat kaas ideaal is, dat weten we allemaal. Iedereen houdt wel van kaas. En dan wil je daar natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Dus wanneer je rookkaas kopen gaat in een kaaswinkel. En heb jij wel eens aan een kaasschotel gedacht? Wij zetten in een paar stappen op een rijtje hoe jij de ideale kaasschotel kan gaan maken.
De ideale kaasschotel!
Een traditie die nog altijd springlevend is: de kaasschotel. Supergezellig toch! Maar… hoe begin je eraan? Welke kazen kies je? Hoeveel kaas heb je nodig? En, wat drink je erbij? We serveren de perfecte kaasschotel.
Stel je kaasschotel samen, want welke kaassoorten ga je kiezen?
Voor een lekkere kaasschotel hoef je geen hele waaier aan soorten te serveren. Het is vooral belangrijk om niet enkel heel pittige of net heel neutraal smakende kazen te serveren. Voor een boeiende smaakervaring kies je een verse, een zachte, een halfharde, een blauwgeaderde en een harde kaas. Eén of twee kazen per soort is genoeg.
- verse kaas: Mandjeskaas, Senteurs d’Automne, Regalou
- zachte kaas: Damse Brie, Herve kaas, Brugge Blomme, Keiemse Witten
- halfharde kaas: Affligem Adbijkaas, Brugge Abdijkaas, Passendale, Père Joseph, Chimay
- blauwe kaas: Pas de Bleu, Bleu des Moines, Bleu Gourmet
- harde kaas: Oud Brugge, Vieux Chimay, Nazareth
Maar hoeveel kaas heb je nodig voor de kaasschotel?
Klein hapje of grote hongerstiller? Als je je aan deze richtlijnen houdt, zit je sowieso goed:
- hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon
- broodbeleg: 20 g per snee brood
- maaltijd: 200 g per persoon
- dessert: 100 g per persoon
Voor de tussen tijd, hoe bewaar jij de kazen?
Kaas is een levend product. Dat wil zeggen dat ook de smaak evolueert. Temperatuur speelt een grote rol. Kazen bewaar je in de koelkast of in de kelder. Dek de kazen altijd goed af, anders drogen ze uit of nemen ze smaken op van andere producten. Breng de kazen een halfuur tot een uur voor je ze serveert op kamertemperatuur. Zo komt de smaak het best tot zijn recht.
Let's present de kaasschotel
Kazen van bij ons zijn er in allerhande vormen en kleuren. Door kazen in verschillende vormen te combineren, krijg je een interessant lijnenspel.
- Ronde en vierkante kazen halveer je eerst (zoals een taart), daarna snijd je er spietjes van.
- Cilindervormige kazen snijd je in schijfjes. Daarna kan je ze eventueel in driehoekjes snijden.
- Platte, lange kaasstukken worden in een punt gesneden.
- Halfharde en harde rechthoekige kazen serveer je best in sneden of staafjes.
De kazen zien er overheerlijk uit als je ze serveert op een houten plank, leisteen of op aardewerk. Geef bij elke kaas een apart mes. Zo voorkom je dat de smaken zich vermengen.
Voorzie vlagjes met de namen van de kazen. Op die manier kunnen je gasten de kazen makkelijk herkennen.