Chardonnay wijn, een veelzijdige wijn

Of je nu een echte wijnkenner bent of niet, iedereen heeft wel eens van chardonnay wijn gehoord. Dit druivenras wordt gebruikt voor witte wijn, champagne en andere soorten mousserende wijn. De charme van deze wijn is onder andere te danken aan de toegankelijke smaak. Niet alleen qua smaak, maar ook de manier van telen maakt dat deze druif in grote getalen geteeld wordt. Wijnmakers kunnen dan ook relatief makkelijk de druif telen, eenvoudig oogsten en met een hoge opbrengst verkopen. Bovendien kan je alle kanten op met een chardonnay druif, waardoor deze voor veel verschillende soorten wijnen wordt gebruikt.

Welke wijnen worden met de chardonnay druif gemaakt?

De druif wordt meestal gebruikt om chardonnay wijn te maken. De druif leent zich echter ook goed voor andere wijnen, waardoor deze vaak wordt gebruikt als mengdruif. Je vindt de druif ook terug in:

  • Champagne
  • Cava
  • Soave

Chardonnay legt als het ware de basis voor champagne. Er wordt soms ook suiker toegevoegd aan de wijn, zodat deze zoeter smaakt. Dit wordt gedaan na de tweede vergisting en wordt ‘dosage’ genoemd. Hiervoor wordt rietsuiker gebruikt. Er zijn echter ook genoeg champagnes waarbij geen rietsuiker wordt toegevoegd, deze zijn dus erg droog van smaak. De ‘brüt’ champagne wordt het meest gedronken. Wist je dat champagne alleen zo genoemd mag worden als deze mousserende wijn in de Champagnestreek is gemaakt? Sommige mensen denken dat de naam champagne een aanduiding is voor mousserende wijn, maar dat is dus niet het geval. Champagne is wel altijd mousserende wijn, maar mousserende wijn is niet automatisch champagne.

Waarmee kan je Chardonnay goed combineren?

Als je een chardonnay wilt drinken bij het eten, is het goed om te weten waar het goed bij smaakt. Er zijn verschillende soorten chardonnay, die goed samengaan met verschillend soorten eten. Het klimaat waar de druif is geteeld, is van invloed op de zoetheid en de zuurgraad van de wijn. De wijn gaat over het algemeen goed samen met kip. Dit kan gebraden kip zijn, maar ook gefrituurde kip. Bij een vet gerecht past een op hout gelagerde chardonnay uitstekend, en bij een frisse salade past een wijn uit een koeler klimaat beter.

Chardonnay wijn past ook uitstekend bij visgerechten. De volle smaak van de wijn past goed bij vette vis. Ook voor een avondje borrelen leent deze wijn zich uitstekend. Een kaasplankje met verschillende kaassoorten in combinatie met de wijn is een heerlijke combinatie.