Je eigen droomhuis

Een eigen huis is de droom van velen. Je eigen paleisje waar je lang voor gespaard en naar uitgekeken hebt. Maar bij het kopen van een huis komt wel het een en ander kijken. Nederland telde begin van dit jaar ruim 17 miljoen bewoners van een huis, woonachtig in bijna 7,9 miljoen woningen. Het rijtjeshuis is daarbij verreweg het meest populair. Van de 7,9 miljoen woningen zijn er rond de 4,5 miljoen koopwoningen. Er zijn dus volop woningen beschikbaar als je wilt gaan kopen maar hoe ga je te werk? Het is zover, je gaat op huizenjacht. Naast de zoektocht en het regelen van een hypotheek zal je wellicht op zoek moeten naar een taxateur om de woning te laten taxeren. En een notaris om de koop officieel te maken. En van de belangrijkste vragen die je jezelf vooraf moet stellen is: Hoeveel kan ik lenen.  Zonder hypotheek is het voor de meesten niet mogelijk om de aankoop te financieren. Als je je droomhuis gevonden hebt zal de verkopend makelaar het koopcontract opstellen en alle bijkomende zaken bespreken. Als je het voorlopig koopcontract getekend hebt, is het vervolgens zaak om meteen met de aanvraag voor een hypotheek te starten.

De financiering

Er zijn veel aanbieders op het gebied van hypotheken. Het is zinvol om diverse aanbieders te vergelijken om tot de beste rente en voorwaarden te komen. Op Hypotheekrente.nl vind je de rentes van meer dan 40 hypotheken met de daarbij behorende actuele hypotheekrente. Als je de juiste hypotheek gevonden hebt kun je op hypotheekrente.nl ook meteen de hypotheek afsluiten. In het huidige belastingstelsel is het om in aanmerking te komen voor hypotheekrente aftrek verplicht om af te lossen. De voorheen zo populaire aflosvrije hypotheek is daardoor uit beeld geraakt. De hypotheekvormen die in aanmerking komen voor de hypotheekrente aftrek zijn de lineaire en de annuïtaire hypotheek. Dit zijn hypotheken waarbij je iedere maand aflost en daardoor voldoet aan de fiscale normen. Verder is het alleen mogelijk om een hypotheek te krijgen ter hoogte van de koopsom van de woning. De overige kosten moet je uit eigen middelen betalen.

De ontwikkeling van de hypotheekrente

De renteverwachtingen voor de komende jaren zijn enigszins onzeker. De verwachting is dat de hypotheekrentes redelijk stabiel zullen blijven. Veel zal afhangen van de economische ontwikkelingen de komende jaren. Het oplopen van de werkloosheid kan ook nog een factor gaan vormen. Bij een sterk groeiende werkloosheid zullen de banken de rente kunnen verhogen aangezien de kans op het niet kunnen terugbetalen van de hypotheken daardoor toeneemt.