Is een gaskachel duur in verbruik?

Is een gaskachel duur in gebruik? Een gaskachel is wellicht duurder in gebruik dan een elektrische kachel. Een gaskachel kan duurder zijn omdat deze op een gasleiding moet worden aangesloten om te werken. Een elektrische kachel hoeft nergens op aangesloten te zijn om te werken. Ook kun je kiezen voor een houtkachel om je huis te verwarmen. Ieder heeft zijn voordeel.

Verbruik gaskachel

Hoe werkt een gaskachel? Een gaskachel verwarmt door verbranding van aardgas of propaan. De warmte wordt vervolgens overgedragen aan de omringende lucht. De warmtewisselaar, ventilator en vinnen maken allemaal deel uit van het verwarmingsproces. Het proces van verwarming is dan ook erg efficiënt. Dit zorgt ervoor dat het verbruik van een gaskachel aan de lage kant is. Daarentegen zul je wel moeten beschikken tot aardgas of propaan, dit is vaak wat lastiger. Kortom, het verbruik van een gaskachel is vrij laag maar het ontvangen van de juiste verbranding materialen is een moeilijker proces. Wellicht dan toch voor een andere kachel kiezen?

Verschil tussen gaskachel en houtkachel

Gaskachels zijn zuiniger dan houtkachels. Houtkachels branden op vaste brandstof, terwijl gaskachels op aardgas of propaan branden. Hout is niet zo efficiënt als aardgas of propaan, omdat het op een zeer hoge temperatuur moet worden verbrand om warmte te produceren. 

Hout moet namelijk op de juiste temperatuur worden verbrand om voldoende warmte te creëren om de ruimte te verwarmen. Ook produceert een houtkachel meer koolstofdioxide en andere verontreinigende stoffen dan aardgas of propaan, dat schoner verbrandt.

Toch zitten er ook voordelen aan het gebruik van een houtkachel. Zo is hout vaker goedkoper en makkelijker te verkrijgen. Ook is er van hout meer beschikbaar op deze aardbol dan aardgas. Ondanks dat beide kachels natuurlijke producten verbranden is er van hout meer te vinden op de aarde en kan dit beschouwd worden als een iets groener verbrandingsproduct.

Houtkachel kopen

Je kunt houtkachels kopen bij één van de vele bouwmarkten. Je kunt ze ook kopen bij winkels die buiten uitrustingen aanbieden, zoals winkels die tuinmeubelen verkopen. Misschien vindt u houtkachels bij garageverkopen of rommelmarkten. Bovendien kun je tegenwoordig makkelijk hout- en gaskachels online kopen. Denk bijvoorbeeld aan de webshop Van Manen & Visser, hier vind je een uitgebreid assortiment aan kachels. En deze worden nog eens helemaal op maat gemaakt ook!

Er zijn dus genoeg locaties waar je terecht kunt voor het kopen van een houtkachel. Ik krijg het er al warm van, jij ook?