Belangrijke weetjes over de bull en bear market

Als je het nieuws uit de cryptowereld ook maar een beetje volgt, hebt je vast en zeker al gehoord van de bull en bear markt. Het zijn twee termen die tegenover elkaar staan en die voor investeerders belangrijke signalen vormen voor hun handelen. In welke markt cryptomunten zich bevinden, is inderdaad belangrijk voor je strategie en net daarom willen we hier graag even verder met je op ingaan.

Bull market

In een bull market heerst onder de investeerders in cryptomunten een groot optimisme, wat zich vertaalt in mooie koersstijgingen van de verschillende digitale munten. We mogen er van uitgaan dat een bull market enkele maanden tot zelfs jaren aanhoudt en dat de koersstijgingen minstens 20% moeten bedragen. Het is een periode waarin vertrouwen in de munten centraal staat, wat er psychologisch voor zorgt dat steeds meer mensen aankopen en zo de prijzen nog maar eens de hoogte in jagen.

Het symbool van de bull, de stier dus, toont door middel van de hoorns die de prooi omhoog duwen een stijging.

Bear market

In een bear market kun je er op rekenen dat de waarde van de koersen minimaal 20% daalt, al is dit percentage vaak vele malen hoger. Er heerst een algemeen wantrouwen onder investeerders wat ertoe leidt dat ze massaal hun digitale munten gaan verkopen. Dit snelle verkopen zorgt logischerwijs voor snel dalende koersen en kun je eigenlijk zien als een sneeuwbaleffect.

Het symbool van de bear, de beer, toont aan dat het dier tijdens het aanvallen zijn prooi naar de grond werkt. Deze neerwaartse beweging staat symbool voor de dalende koersen.

Wat betekent dit voor jou?

Het herkennen van een bull of bear market is voor een investeerder in crypto van het grootste belang en zal de belangrijkste factor zijn om de handelingsstrategie te bepalen. Kijk even naar enkele munten en hun koersen, de ripple koers of de koers van xvg bijvoorbeeld. Over de jaren heen zul je hierin inderdaad wisselende patronen aantreffen die lange tijd in stijgende of net dalende lijnen gaan. Een stijgende lijn komt in het groen te staan, een dalende in het rood. Hiervan komt dan ook meteen de uitdrukking buy the red, sell the green. Bij dalende koersen, the red, is het voor jou belangrijk om op verschillende momenten tijdens die daling aan te kopen; bij stijgende koersen, the green, is het tijd om aan verkopen en winst nemen te denken.